[O1] Przegląd po 135tyś km ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Zamieszczone przez Enriquez
    Bez urazy... Spoko luz, nie chciałem Cię atakować.
    Spoko spoko
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zastanawia mnie jedna rzecz z moją Octą 1.

Mam w chwili obecnej przebieg 133800km, na liczniku po włączeniu silnika pojawia się "service 1200km".

Czyli jak rozumiem czas na jakiś większy przegląd.
    Co powinienem przy tym przebiegu sprawdzić? Tylko zmiana filtry+olej+sprawdzenie komputerem czy coś poważniejszego?

Zaznaczam, że auto w ubiegłą sobotę przeszło bez kłopotu przegląd na stacji diagnostycznej, więc przynajmniej stan podwozia jest dobry...
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

klekocix, książka serwisowa "mówi":
      wymiana oleju silnikowego i filtra oleju
      -wymiana filtra paliwa
      -sprawdzenie klocków hamulcowych
      -sprawdzenie aku
      -sprawdzenie spływu wody na podszybiu
      -wymiana filtra przeciwpyłkowego
      -odczytanie błedów z kompa
      -sprawdzenie wahaczy
      -sprawdzenie poziomu wszystkich płynów
      -wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Biszczu
        klekocix, książka serwisowa "mówi":
        (...)
        -wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu
        W temacie spływu wody na podszybiu - chodzi o drożność, że gdy woda wpada w kratki przy podszybiu to przelatuje dalej na asfalt a nie zostaje w samochodzie i powoduje korozję?

I bardziej mnie martwi ta "wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu" - znaczy że czas na wymianę rozrządu w Skodziance?

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Zamieszczone przez klekocix
          W temacie spływu wody na podszybiu - chodzi o drożność, że gdy woda wpada w kratki przy
          Tak

I bardziej mnie martwi ta "wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu" - znaczy że czas na wymianę rozrządu w Skodziance?
          a kiedy ostatni raz wymieniałeś pasek rozrządu ?

Komentarz

• klekocix
            Rider
            • 2010
            • 479
            • Octavia I combi (1U5)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

W temacie spływu wody na podszybiu - chodzi o drożność, że gdy woda wpada w kratki przy
            Tak

a kiedy ostatni raz wymieniałeś pasek rozrządu ?
            Ja jako właściciel nie robiłem tego nigdy, auto posiadam od roku, ale wydaje mi się, że poprzedni właściciel robił to przy 110 czy 120tyś bodajże. W każdym razie sprawdzę w domu. Gdyby się to potwierdziło - to znaczy, że to jeszcze nie czas na wymianę i mam liczyć sobie do 60tyś km na tym pasku?

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Biszczu, czyś Ty zwariował chłopie? Wymiana rozrządu po 135 kkm? :shock: Możesz wrzucić skan z instrukcji?

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Ja jako właściciel nie robiłem tego nigdy, auto posiadam od roku, ale wydaje mi się, że poprzedni właściciel robił to przy 110 czy 120tyś bodajże. W każdym razie sprawdzę w domu. Gdyby się to potwierdziło - to znaczy, że to jeszcze nie czas na wymianę i mam liczyć sobie do 60tyś km na tym pasku?
                Jeśli masz udokumentowana wymianę rozrządu przy 110 kkm to spokojnie jeszcze 60 kkm przejedziesz. W takim bądź razie wymiana oleju i wszystkich filtrów Ci zostaje

Komentarz

• Skfarek
                  RS
                  • 2010
                  • 4795
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzida, no właśnie też mi się wydawało że we wszystkich 1.9 TDI przy 90 tys. km przysługuje?
                  Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                  6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                  Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Biszczu
                    RS
                    • 2011
                    • 5567

Zamieszczone przez Skfarek
                    Dzida, no właśnie też mi się wydawało że we wszystkich 1.9 TDI przy 90 tys. km przysługuje?
                    Po 90 kkm - sprawdzenie paska zębatego napędu wałka rozrządu. Kontrola przy 90 kkm póżniej co 30 kkm

Zamieszczone przez Dzida
                    Wymiana rozrządu po 135 kkm?
                    *dotyczy krajów w których nie ma możliwości tankowania benzyny bezołowiowej gwiazdki już nie doczytałem taka mała:szeroki_usmiech

Komentarz

Zamieszczone przez Skfarek
                      bo tak jest najsluszniej choc u mnie pisze co 120, tak jest tez w fiatach zdaje sie i pewnie kilku innych

Komentarz

• tryton
                        Elegance
                        • 2008
                        • 935

Jeszcze trochę i paski rozrządu będziecie wymieniać przy każdej wymianie oleju
                        *dotyczy krajów w których nie ma możliwości tankowania benzyny bezołowiowej gwiazdki już nie doczytałem taka mała:szeroki_usmiech
                        kolega klekocix raczej nie ma możliwości zatankować benzynę bezołowiową

Komentarz

• klekocix
                          Rider
                          • 2010
                          • 479
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez tryton
                          Jeszcze trochę i paski rozrządu będziecie wymieniać przy każdej wymianie oleju
                          W dieselku może być ciężko z bezołowiową

Sprawdziłem w książce wozu, kompletny rozrząd z pompą wody był wymieniony w lipcu 2009 roku, przy przebiegu 95.400km, następny jak rozumiem ma być w okolicach 180.000km?

Obecnie - jak pisałem mam 133.800km, czyli jeszcze 46tyś przede mną lub 3 lata (5 lat od daty zmiany rozrządu?)?

Chyba u mnie szybciej nastąpi wymiana z powodu wieku, bo od zakupu przez rok przejechałem zaledwie 6 tyś km, w tym tysiąc nad morze i z powrotem i tysiąc w góry i z powrotem.

Do tego przy przebiegu 126tyś w grudniu 2010 po zakupie zostały wymienione: olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr kabinowy.

Komentarz

• tryton
                            Elegance
                            • 2008
                            • 935

Sprawdziłem w książce wozu, kompletny rozrząd z pompą wody był wymieniony w lipcu 2009 roku, przy przebiegu 95.400km, następny jak rozumiem ma być w okolicach 180.000km?
                            Dokładnie tak
                            Do tego przy przebiegu 126tyś w grudniu 2010 po zakupie zostały wymienione: olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr kabinowy
                            Zrobiłeś od wymiany 8 tyś czyli serwis zapewne daje ci znać ze zbliża się rok od wymiany .
                            Masz dwa wyjścia zmienić olej i skasować komunikat
                            Ja osobiście wybrał bym drugie rozwiązanie dojeżdził bym do tych ok 15 tyś i dopiero wtedy wymienił bym oliwę zapewne będzie to w twoim wypadku na wiosnę .
                            Oczywiście przy wyborze drugiej opcji należy skasować serwis żeby człowieka nie denerwował napis na szafie

Komentarz

• zepter00
                              RS
                              • 2008
                              • 2304

Komunikat krzywdy nie zrobi a po skasowaniu można zapomnieć, że coś jest do zrobienia.
                              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• klekocix
                                Rider
                                • 2010
                                • 479
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez zepter00
                                Komunikat krzywdy nie zrobi a po skasowaniu można zapomnieć, że coś jest do zrobienia.
                                A jest możliwość ustawienia sobie na wyświetlaczu o kolejnej planowanej wymianie (czyli "service") na zadaną ilość kilometrów? Uważam, że ten komunikat jest bardzo potrzebny, ja mogę zapomnieć o wymianie oleju, auto nigdy :P

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14913
                                  • Octavia IV (NX3)

a czy to sprawdzają :roll:

[ Dodano: Czw 10 Lis, 11 23:08 ]
                                  Zamieszczone przez tryton
                                  e tam, jak sie uprze to wleje
                                  pozdrawiam - Darek
                                  ​​

Komentarz

Pracuję...