Mam w chwili obecnej przebieg 133800km, na liczniku po włączeniu silnika pojawia się "service 1200km".
Czyli jak rozumiem czas na jakiś większy przegląd.
Co powinienem przy tym przebiegu sprawdzić? Tylko zmiana filtry+olej+sprawdzenie komputerem czy coś poważniejszego?
Zaznaczam, że auto w ubiegłą sobotę przeszło bez kłopotu przegląd na stacji diagnostycznej, więc przynajmniej stan podwozia jest dobry...
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
klekocix, książka serwisowa "mówi":
(...)
-sprawdzenie spływu wody na podszybiu -wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu
W temacie spływu wody na podszybiu - chodzi o drożność, że gdy woda wpada w kratki przy podszybiu to przelatuje dalej na asfalt a nie zostaje w samochodzie i powoduje korozję?
I bardziej mnie martwi ta "wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu" - znaczy że czas na wymianę rozrządu w Skodziance?
W temacie spływu wody na podszybiu - chodzi o drożność, że gdy woda wpada w kratki przy
Tak
Zamieszczone przez klekocix
I bardziej mnie martwi ta "wymiana paska zębatego napędu wałka rozrządu" - znaczy że czas na wymianę rozrządu w Skodziance?
a kiedy ostatni raz wymieniałeś pasek rozrządu ?
Ja jako właściciel nie robiłem tego nigdy, auto posiadam od roku, ale wydaje mi się, że poprzedni właściciel robił to przy 110 czy 120tyś bodajże. W każdym razie sprawdzę w domu. Gdyby się to potwierdziło - to znaczy, że to jeszcze nie czas na wymianę i mam liczyć sobie do 60tyś km na tym pasku?
Ja jako właściciel nie robiłem tego nigdy, auto posiadam od roku, ale wydaje mi się, że poprzedni właściciel robił to przy 110 czy 120tyś bodajże. W każdym razie sprawdzę w domu. Gdyby się to potwierdziło - to znaczy, że to jeszcze nie czas na wymianę i mam liczyć sobie do 60tyś km na tym pasku?
Jeśli masz udokumentowana wymianę rozrządu przy 110 kkm to spokojnie jeszcze 60 kkm przejedziesz. W takim bądź razie wymiana oleju i wszystkich filtrów Ci zostaje
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Jeszcze trochę i paski rozrządu będziecie wymieniać przy każdej wymianie oleju
Zamieszczone przez Biszczu
*dotyczy krajów w których nie ma możliwości tankowania benzyny bezołowiowej gwiazdki już nie doczytałem taka mała:szeroki_usmiech
kolega klekocix raczej nie ma możliwości zatankować benzynę bezołowiową
W dieselku może być ciężko z bezołowiową
Sprawdziłem w książce wozu, kompletny rozrząd z pompą wody był wymieniony w lipcu 2009 roku, przy przebiegu 95.400km, następny jak rozumiem ma być w okolicach 180.000km?
Obecnie - jak pisałem mam 133.800km, czyli jeszcze 46tyś przede mną lub 3 lata (5 lat od daty zmiany rozrządu?)?
Chyba u mnie szybciej nastąpi wymiana z powodu wieku, bo od zakupu przez rok przejechałem zaledwie 6 tyś km, w tym tysiąc nad morze i z powrotem i tysiąc w góry i z powrotem.
Do tego przy przebiegu 126tyś w grudniu 2010 po zakupie zostały wymienione: olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr kabinowy.
Sprawdziłem w książce wozu, kompletny rozrząd z pompą wody był wymieniony w lipcu 2009 roku, przy przebiegu 95.400km, następny jak rozumiem ma być w okolicach 180.000km?
Dokładnie tak
Zamieszczone przez klekocix
Do tego przy przebiegu 126tyś w grudniu 2010 po zakupie zostały wymienione: olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr kabinowy
Zrobiłeś od wymiany 8 tyś czyli serwis zapewne daje ci znać ze zbliża się rok od wymiany .
Masz dwa wyjścia zmienić olej i skasować komunikat
Ja osobiście wybrał bym drugie rozwiązanie dojeżdził bym do tych ok 15 tyś i dopiero wtedy wymienił bym oliwę zapewne będzie to w twoim wypadku na wiosnę .
Oczywiście przy wyborze drugiej opcji należy skasować serwis żeby człowieka nie denerwował napis na szafie
Komunikat krzywdy nie zrobi a po skasowaniu można zapomnieć, że coś jest do zrobienia.
A jest możliwość ustawienia sobie na wyświetlaczu o kolejnej planowanej wymianie (czyli "service") na zadaną ilość kilometrów? Uważam, że ten komunikat jest bardzo potrzebny, ja mogę zapomnieć o wymianie oleju, auto nigdy :P
Komentarz